Een online klusdienst, hoe werkt dat?

(en is dat wel betrouwbaar?)

Filip Verhofsté – 25 april 2019

Online klusdienstverlening zit in de lift. In Vlaanderen vechten drie initiatieven om deze beloftevolle en lucratieve markt. De inzet is nog verhoogd sinds de meubelreus Ikea het Amerikaanse klusplatform TaskRabbit overnam en zo in één keer 50.000 klussers kocht die desgewenst meubelstukken in elkaar kunnen schroeven voor klanten. Het toont dat er veel potentieel zit in het samenbrengen van vraag en aanbod op de klusmarkt.

Marktleider ListMinut wil na Brussel ook in Vlaanderen een stevige voet aan de grond krijgen.

Wie een klusje wil laten uitvoeren, voert zijn opdracht in op de website. Aangesloten klussers kunnen vervolgens reageren, waarbij ze zelf hun prijs bepalen. De opdrachtgever kan zelf kiezen uit de aanbiedingen. De klussers staan 20 procent van hun omzet af aan het platform.

Bij ListMinut zijn nu meer dan vierduizend dienstverleners aangesloten, die 75.000 gebruikers bedienen. Maandelijks worden er vierduizend aanvragen op de site gepost, waarvan ongeveer de helft wordt uitgevoerd. De omzet die via ListMinut wordt gegenereerd, is in een jaar tijd vertienvoudigd.

ListMinut is erkend als deeleconomieplatform: je kunt tot 5.100 euro bijverdienen tegen 10 procent belasting
‘We gaan nu ook vestigingen openen in Gent en Antwerpen’, zegt medeoprichter Christophe Kalbfleisch. Dat maakt het mogelijk om de dienstverleners persoonlijk te ontmoeten. Hij heeft hoge verwachtingen van Vlaanderen, omdat de internetpenetratie er groter is dan in Brussel.

In principe zijn alle klusjes mogelijk. De meest gevraagde diensten bij ListMinut zijn Ikea-meubels monteren, bijles geven, kleine klussen uitvoeren en op honden passen. De tarieven van de dienstverleners variëren van 10 tot 25 euro per uur. Wie veel positieve evaluaties krijgt, kan zijn vraagprijs optrekken. Behalve ListMinut is ook Klaariskees uit Antwerpen erkend als deeleconomie-bedrijf. Dit platform werkt op min of meer dezelfde manier als ListMinut, en heeft een zeshonderdtal aangesloten klussers. Ook WeTasker uit Mechelen heeft zich op de markt van de klusplatforms gegooid, maar is nog maar enkele maanden actief.

Bron:
De Standaard, 6 november 2017